Nieuw kookboek! de gezonde bourgondiër

De gezonde bourgondiër

YES! Blij en Trots, het was al het werk meer dan waard. Heb een NIEUW KOOKBOEK geschreven! DE GEZONDE BOURGONDIER is klaar. Lees wat ik leerde van mijn Vrolijke Voedingshart Enne… reserveren kan ook al!!
3 september 2018 is de officiële boeklaunch. RESERVEER HIER JE EXEMPLAAR: https://www.scheltema.nl/nl/boek/…

Een kookboek schrijven is topsport. De fotografie (door topfotograaf Harold Pereira), styling (ondergetekende) en het testen en koken (met hulp van Earth Chef en YouChi coach Richard Jacobsen) zit er op, de kopij is klaar en ik ben zóóó trots en blij met het resultaat! De Gezonde Bourgondiër is mijn meest persoonlijke kookboek tot nu geworden. Vol familie- en vriendenverhalen en de wijsheden die ik met name van mijn zeer lang levende grootmoeder heb geleerd. Het vrolijke voedingshart verbindt mijn passie en fascinatie, mijn liefde voor het feest van samen genieten, groots en meeslepend. De Gezonde Bourgondiër is een receptenboek vol en een zoektocht naar een gezond en gelukkig lang leven.

Toen ik aan dit boek begon zat ik te broeden op een metafoor voor mijn ‘geen dieet’-methode. Na al mijn omzwervingen en vijfentwintig jaar recepten schrijven zocht ik naar één beeld dat alles zegt. Mijn ‘Eurekamoment’ kwam met de lancering van de Voedingsdriehoek*, een voorlichtingsmodel voor gezond eten, vergelijkbaar met de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. In plaats van de bekende voedingspiramide met vooral in het zicht wat je allemaal vooral níet mag is dit een omgekeerde piramide: bovenaan zie je wat goed voor je is, steeds meer naar beneden waar je minder van nodig hebt. Daarbij is de driehoek opgebouwd in overzichtelijke kleurenzones met een brede balk donkergroene voedingsmiddelen glorieus bovenaan: alle voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong. Er staat ook nog een rode bol naast de voedingsdriehoek, met producten die je beter kunt laten staan: snacks, suiker en meer van die dingen waarvan jij en ik ook wel weten dat die niet goed voor je lijf zijn en je uiteindelijk ook niet blij maken. Wat een fantástisch model! Wetenschappelijk onderbouwd en helemaal aansluitend aan mijn ideeën over voeding.

Maar ik miste toch wat. Hier wilde ik nog niet m’n tanden in zetten, het miste nog… Juice.Het antwoord bleek even simpel als logisch: een paar grappige oortjes er op en… daar was mijn Voedingshart! Een Vrólijk Voedingshart, wars van dogma’s, niet te moeilijk en met gezond verstand. Want eigenlijk is er maar één klein groot verschil: je mag aan de (rode) wijn en roomboter eten. Plus: in dit boek zul je niets met oogjes vinden, puur om je uit te nodigen en te inspireren vaker plant-gebaseerd, uit de donkergroene zone, te eten. En nee, dit is dus niet een dieet en ik ga je ook niet vertellen wat je wel en niet zou moeten eten.